browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Nitrox-kurs

Posted by on 29/09/2010

Tučepi, Kroatia.

Under stranddykket ble det nevnt at en annen norsk elev skulle i gang med nitrox-kur neste dag. Dette hørtes spennende ut, men samtidig ville det legge beslag på ytterligere to dager av ferien.

Jeg ringte Lisbet og spurte veeeeldig pent. Hun gjorde seg litt vanskelig før hun så sa at jeg selvfølgelig skulle melde meg på 🙂 Snille pia!

Litt teori:

Nitrox, eller EAN, er vanlig luft tilsatt ekstra oksygen. Vanlig luft består av 21 % oksygen, ca 1 % edelgasser og 78 % nitrogen.

Problemet når man dykker dypt eller lenge er at nitrogenet tas opp i vevet, og det tar lang tid å kvitte seg med det igjen. Har man for mye nitrogen i vevet og går for fort opp kan effekten bli den samme som hvis man rister en cola-flaske og så åpner troppa.

Ved å tilsette oksygen i pustegassen reduserer man mengden nitrogen – og dermed også opptaket. Resultatet er at man får lengre bunntid, dvs at man kan være lengre nede. Vi som veier litt (?) for mye er ekstra utsatt for oppsamling av nitrogen. Gassen binder seg visst ekstra lett til fettvev, som om jeg skulle ha slikt…

Ulempen med Nitrox er at den økte oksygenmengden gjør at gassen blir giftig tidligere.

  • Formelen er : ((1,4 / mengde oksygen)*100)-10
  • For vanlig luft (21 %) er maks dybde ((1,4/0,21)*10)-10=56,66 meter . Dypere en dette blir luften giftig.
  • “Vanlig” nitrox har 32 % oksygen. maks dybde blir da ((1,4/0,32)*10)-10=33,75 meter
  • Dykker man med 100 % luft blir gassen giftig på 0,4 m dyp

Normalt håndterer man dette i dag ved å fortelle dykkecomputeren hva slags gass man dykker på og så håndterer den resten. Men akkurat det å kunne regne ut maks dybde er viktig. Som regel legger man inn en sikkerhetsmargin på et par meter slik at man unngår problemer.

 

Leave a Reply