browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

6. Juli: Tønnemakere

Posted by on 06/07/2010

Etter frokost satte vi kursen mot Speyside Cooperidge, i hjertet av Whiskyland.

En cooper er en bøtker eller tønnemaker på norsk. Det finnes tre type coopers:

  • White cooper – lager trau og andre kar
  • Dark eller Black cooper – lager tønner for matvarer som sild, kjøtt, mel, bær osv.
  • Whet cooper – lager tønner for flytende innhold som vin og sprit

Av alle tønnemakere er det whet coopers som lager tønner for flytende innhold som står høyest i anseelse – og den eneste av de tre profesjonene som er i aktiv drift i dag.

På tønnemakeriet har de også laget andre morsomme ting av tønner, som blomsterpotter og små hytter:

Det er sjelden at de lager “ferske” tønner i Skotland. For å få smak på whiskyen kjøper de inn tønner som det har vært burbon (amerikansk whisky), portvin, sherry eller madeira på. Tønnemakerne mottar flatpakkede (demonterte) tønner som de reparerer og setter sammen på nytt.

Noen destillerier eksperimenterer med ubrukte eiketønner, bl.a. Glengoyne. Whiskyen kalles da Scottish oak eller bare oak (oak = eik).

Tønnemakeri er hardt arbeid og de fleste begynner å få slitasjeskader i 45-årsalderen.

 

  

 Disse gutta jobber 8-9 timers dager i et veldig høyt tempo. De jobber på akkord og får betalt pr tønne som passerer kvalitetskontrollen.

Facinerende å se på, men jeg er glad jeg ikke har den jobben…

Etter tønnemakeriet bar det til Dufftown, en liten landsby rett i nærheten hvor vi shoppet drikke og spiste lunsj.

Leave a Reply