browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

5. juli: Aberlour

Posted by on 05/07/2010

Så var dagen vi virkelig hadde gledd oss til kommet: Besøk på Aberlour destilleri. De har vanlige omvisningsturer á la Dalwhinnies til £10, men de har også en 3-4 timers Founder’s Tour til £25. Det var selvsagt sistnevnte vi hadde booket.

Guiden Dennis hentet oss og tok oss inn i en stue gjester normalt ikke kommer inn i. På veggene var det fullt med gamle whiskyer, trofeer og andre ting som virkelig satte oss i stemning. Han skjenket oss hvert vårt glass A’bunad før han satte i gang. A’bunad er gælisk og betyr ”opprinnelse”. Merkelig hvor nært ordet er bunad som er et klesplagg vi bruker for å vise hvor vi opprinnelig kommer fra…

Dennis fortalte om whiskyindustriens opprinnelse, skattlegging, hjemmebrenning og hvordan skottene lurte skattefuten. Han fortsatte med å fortelle om destilleriets opprinnelse og historie, før han tok oss med på en omfattende tur gjennom destilleriet.

Vi fikk bl.a. smake på wash: sats som hadde gjæret noen dager og blitt til et søtt øl. Her er det Gerd som smaker:

Etter omvisningen bar det tilbake til stuen for en smaking på fire forskjellige whiskyer og sjokolade som passet godt til hver enkelt.

Vi fikk anledning til å tappe vår egen whisky direkte fra tønnen, korke, forsegle og merke den selv. Her har Lisbet akkurat fylt flasken med whisky og er på vei for å korke den. Hun var visst livredd for å miste den…

Til slutt tok Dennis oss med til et lagerhus hvor han åpnet en tønne, slapp en koppersylinder (en ”dog”) nedi, heiste den opp full av whisky og skjenket et glass til hver av oss. En absolutt nytelse i hver dråpe!

For min del var denne turen med på å heve dette whiskymerket fra noe diffust jeg knapt hadde hørt om til noe som ligger veldig høyt på lista over favoritter!

Leave a Reply